• Zaloguj się
    Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Koszyk:
Koszyk
info: Twój koszyk jest pusty!

    Dieta zimą: jak dostosować posiłki do pory roku?

    Dieta zimą: jak dostosować posiłki do pory roku?

    Dieta w zimę powinna nas wspierać i wzmacniać! Ta pora roku to czas wzmożonej pracy układu odpornościowego. Dieta może odgrywać istotną rolę w wzmacnianiu odporności organizmu. Dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, wspiera jego funkcje metaboliczne i pomaga utrzymać zdrowie. Jakie produkty włączyć do jadłospisu?

    Co powinno się znaleźć w diecie?

    Podstawą każdej diety są warzywa, najlepiej sezonowe! W zimie Warzywa korzeniowe i kapustne królują! Warzywa takie jak marchew, buraki, cebula, kapusta czy kalafior są dostępne i dostarczają cennych witamin i minerałów. Warto też jeść owoce. Choć z nimi nie przesadzaj! 2 porcje wystarczą, to ważne przez wzgląd na obecność w owocach cukru prostego - fruktozy. Choć w okresie zimowym niektóre owoce mogą być mniej dostępne, warto sięgnąć znowu po te sezonowe, takie jak jabłka, gruszki czy pomarańcze, które są bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Te składniki wspierają układ odpornościowy. W tym okresie warto sięgać po produkty bogate w omega-3. To są tłuste ryby morskie lub z oceanów, najlepiej z dużych akwenów oraz orzechy i nasiona. Zdrowe tłuszcze znajdziemy też w oliwie, olejach tłoczonych na zimno czy awokado. Dobrej jakości węglowodany złożone znajdziemy w produktach pełnoziarnistych. Dostarczają one błonnika, który jest ważny dla zdrowia przewodu pokarmowego, a także składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo i magnez.

    Zimowe Superfoods

    Zimowe superfoods to produkty spożywcze, które są bogate w składniki odżywcze, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, a jednocześnie są dostępne w sezonie zimowym. Oto kilka przykładów zimowych superfoods:

    1. Różowa Kapusta:

      • Jest bogata w witaminę C, K, B6, kwas foliowy i błonnik. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, które mogą wspomagać zdrowie.
    2. Granat:

      • Jest źródłem przeciwutleniaczy, w tym polifenoli. Zawiera również witaminę C, K, foliany i minerały takie jak potas.
    3. Cytryny:

      • Bogate w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy. Dodatkowo cytryny dostarczają błonnika i mają właściwości antybakteryjne.
    4. Dynia:

      • Zawiera witaminy A, C, E, a także błonnik, potas i magnez. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu.
    5. Orzechy włoskie:

      • Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę E, błonnik, białko i wiele minerałów, takich jak miedź i mangan.
    6. Jabłka:

      • Są bogatym źródłem błonnika, witaminy C, przeciwutleniaczy i flawonoidów, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca.
    7. Brukselka:

      • Zawiera witaminę C, K, A, błonnik i minerały. Ma także właściwości przeciwzapalne.
    8. Kiwi:

      • Jest bogate w witaminę C, K, E, błonnik i przeciwutleniacze. Pomaga w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego.
    9. Łosoś:

      • Tłusta ryba, takie jak łosoś, dostarcza kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka, korzystnych dla zdrowia serca i mózgu.
    10. Seler naciowy:

      • Bogaty w witaminę K, C, A, kwas foliowy i błonnik. Ma właściwości przeciwzapalne i może wspomagać zdrowie układu trawiennego.
    11. Awokado:

      • Zawiera zdrowe tłuszcze, witaminę K, E, C, B6 oraz błonnik. Może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu.

    Włączanie tych zimowych superfoods do diety może pomóc w zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na niezbędne składniki odżywcze w sezonie zimowym.

    Zupy i Ciepłe Napoje: Przepisy na zimowe zupy wspierające odporność

    Odpowiednie nawodnienie organizmu jest ważne o każdej porze roku dla funkcjonowania organizmu. Nawet gdy nie odczuwamy pragnienia warto o tym pamiętać. Możemy odczuć delikatne odwodnienie poprzez suchą skórę, wargi czy ból głowy. W zimie warto postawić na ciepłe płyny. Herbaty ziołowe i domowe napoje ciepłe, takie jak herbaty imbirowe czy napary ziołowe, mogą pomóc w rozgrzaniu organizmu.

    Podstawą w tej porze roku są ciepłe dania. Zupy, gulasze, potrawy duszone i inne ciepłe dania są idealne w sezonie zimowym. Dodanie przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy cynamon, nie tylko nadaje smaku, ale także ma potencjalne właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Oto kilka przepisów na zupy zimowe, które wspierają odporność i rozgrzewają.

    1. Zupa Pomidorowa z Czerwoną Soczewicą i Kurkumą:

    • Składniki:

      • Puszka pomidorów krojonych
      • Czerwona soczewica (1/2 szklanki)
      • Cebula (1 sztuka, posiekana)
      • Czosnek (2 ząbki, posiekane)
      • Kurkuma (1 łyżeczka)
      • Warzywny bulion (4 szklanki)
      • Sól, pieprz, świeży koper do smaku
    • Sposób przygotowania:

      1. W garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie.
      2. Dodaj pomidory, soczewicę, kurkumę i bulion warzywny.
      3. Gotuj na małym ogniu aż soczewica będzie miękka.
      4. Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekanym koprem przed podaniem.

    2. Zupa Dyniowa z Imbirem:

    • Składniki:

      • Dynia (ok. 1 kg, obrana i pokrojona)
      • Cebula (1 sztuka, posiekana)
      • Imbir (1 łyżka, starty)
      • Marchewki (2 sztuki, pokrojone)
      • Bulion warzywny (4 szklanki)
      • Mleko kokosowe (1 puszka)
      • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
    • Sposób przygotowania:

      1. W garnku podsmaż cebulę i imbir na oleju kokosowym.
      2. Dodaj pokrojoną dynię, marchewki i bulion warzywny.
      3. Gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
      4. Dodaj mleko kokosowe i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

    3. Zupa Brokułowa z Szpinakiem:

    • Składniki:

      • Brokuły (ok. 500 g, podzielone na różyczki)
      • Szpinak (garść)
      • Cebula (1 sztuka, posiekana)
      • Czosnek (2 ząbki, posiekane)
      • Bulion warzywny (4 szklanki)
      • Mąka pszenna (2 łyżki)
      • Olej rzepakowy (2 łyżki)
      • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
    • Sposób przygotowania:

      1. W garnku podsmaż cebulę i czosnek na oleju.
      2. Dodaj mąkę i mieszaj przez chwilę.
      3. Powoli dodawaj bulion, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
      4. Dodaj brokuły i gotuj, aż staną się miękkie. Następnie dodaj szpinak.
      5. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    4. Zupa Jęczmienna z Warzywami:

    • Składniki:

      • Jęczmień perłowy (1 szklanka, ugotowany wcześniej)
      • Marchewki (2 sztuki, pokrojone)
      • Seler (1 łodyga, pokrojona)
      • Por (1 sztuka, pokrojona)
      • Cebula (1 sztuka, posiekana)
      • Czosnek (2 ząbki, posiekane)
      • Bulion warzywny (4 szklanki)
      • Pietruszka (garść, posiekana)
      • Sól, pieprz, tymianek do smaku
    • Sposób przygotowania:

      1. W garnku podsmaż cebulę i czosnek na oleju.
      2. Dodaj marchewki, seler, por i smaż przez kilka minut.
      3. Wlej bulion warzywny i gotuj warzywa do miękkości.
      4. Dodaj jęczmień perłowy i gotuj jeszcze kilka minut.
      5. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem przed podaniem.

    Suplementacja i Probiotyki

    W okresie zimowym, zwłaszcza jeśli występuje niedobór witamin i minerałów, może być konieczna suplementacja. Warto skonsultować się z lekarzem, aby dostosować suplementy do indywidualnych potrzeb. Warto natomiast zadbać o odpowiedni poziom witaminy D i C oraz cynku. Cynk jest istotny dla funkcji immunologicznych. Jego źródła to mięso, nasiona dyni, orzechy nerkowca i fasola. Owoce cytrusowe, papryka, truskawki i brokuły są bogate w witaminę C. Witaminę D natomiast znajdziemy w tłustych rybach, żółtkach jaj oraz w razie konieczności i większych ilości w suplementach.

    Pamiętajcie też o probiotykach. Produkty bogate w probiotyki, takie jak jogurt naturalny, kefir czy kwaszone ogórki, mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelitowej, co jest ważne dla funkcji odpornościowej.

    Ważne jest, że indywidualne potrzeby żywieniowe mogą się różnić, więc zawsze warto dostosować dietę do swojego stylu życia, preferencji i ewentualnych ograniczeń zdrowotnych.

    Zobacz także